Zobacz temat
Drupal w porównaniu do PHP-Fusion
|
|
darkelf |
Dodany dnia 07.12.2007 19:49:44
|
Przedszkolak Postów: 27 Data rejestracji: 24.09.2007 21:33 |
Czy ktoś z Was zna CMS Drupal i może go porównać z PHP-Fusion? Bardzo nie spodobała mi się Joomla, php-fusion było praktycznie tym, czego zawsze potrzebowałem, proste, logicznie zaplanowane i w pełni funkcjonalne. Co więcej ma Drupal? PW od moderatora:
Edytowane przez Pieka dnia 03.02.2009 21:51:51 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 17:46:14
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
polven26 |
Dodany dnia 07.12.2007 19:53:15
|
Bywalec Postów: 401 Pomógł: 1 Data rejestracji: 03.04.2007 16:26 |
http://pl.wikiped...iki/Drupal
Rails > Frameworki > PHP-Fusion
|
|
|
CzarnyZajaczek |
Dodany dnia 24.03.2008 11:11:16
|
Przedszkolak Postów: 1 Data rejestracji: 24.03.2008 10:39 |
Witam, jakiś czas temu prowadziłem witrynę na PHP-Fusion, niedawno zmieniłem CMS na Drupala właśnie, więc mam pewne porównanie. Najważniejsza chba różnica, to Drupal daje o wiele większe możliwości rozbudowy, za to jest sporo "cięższy" (ale da się go skonfigurować tak by bez problemów obsługiwał strony o bardzo dużym ruchu). Ja zmieniłem CMS właśnie przez to, że planuję systematycznie rowijać swoją witrynę, tzn. dodawać nowe funkcjonalności. W Drupalu jest też np. ciekawy system kategorii. Ale jeśli w tej chwili funkcjonalność PHP-Fusion jest dla ciebie wystarczająca, i nie zamierzasz bardzo rozbudowywać witryny to warto pozostać przy tym CMSie. Jeszcze jedna uwaga o Drupalu: początki pracy z tym CMSem są bardzo trudne. Trzeba się nauczyć specyfiki Drupala, dopiero potem jest z górki - w przypadku PHP-Fusion można w zasadzie od razu na nim pracować bez uczenia się dodatkowych rzeczy. To samo dotyczy programowania pod Drupala. Podsumowując: PHP-Fusion: * instalujesz i od razu pracujesz na nim, jest bardzo intuicyjny * bardzo lekki skrypt Drupal: * początki są trudne, jest dość specyficzny w administracji, i w programowaniu pod niego * jak się nauczysz specyfiki pracy w Drupalu, to ogranicza cię już praktycznie tylko twoja wyobraźnia, daje bardzo duże możliwości rozbudowy * dość mocno obciąża serwer, choć przy włączonym cache'owaniu wytrzyma bardzo duży ruch na stronie * ma parę bardziej zaawansowanych funkcji, np. korzystanie z wielu baz danych równocześnie, czy proste tworzenie nowych serwisów w subdomenach Warto rozważyć instalację Drupala w przypadku gdy: * planujesz systematycznie rozbudowywać swoją witrynę o nowe funkcjonalności * PHP-Fusion daje ci za małe możliwości |
|
|
sxatster |
Dodany dnia 03.02.2009 20:02:10
|
Przedszkolak Postów: 1 Data rejestracji: 03.02.2009 19:55 |
Nie wiem dlaczego drupal mialby byc ciezki, na pewno jest to nowoczesna konstrukcja ktora niezle dziala i ma wieksze mozliwosci konfiguracji, co prawda poczatki za super ciezkie - ja poswiecilem na drupala tydzien i dopiero mozna faktycznie cos w nim robic ale sie oplaca... Co prawda dopiero od wersji 6 bo wczesniejsze hymm, a PHP-Fusion szybko prosto i konkretnie wydaje sie ze mozna na nim wiekszosc rzeczy zrobic bez zbednego grzebania w modulach, co w drupalu doprowadza do szalu Rf Edytowane przez Pieka dnia 03.02.2009 21:50:48 |
|
|
hesto |
Dodany dnia 03.02.2009 20:15:34
|
Przedszkolak Postów: 11 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 24.01.2009 18:42 |
Wygląda mi to na "reklamę na siłę".
Edytowane przez Pieka dnia 03.02.2009 21:48:46 www.knightonline.... - Twój portal o Knight Online.
|
|
Przejdź do forum: |