ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 14

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
[NOWE]Dodatkowe zabezpieczenie do logowania by slawekneo
slawekneo
Witajcie !!
AKTUALIZACJA
Zabezpieczenie do 6.01.13.
Postanowilem opublikowac dodatkowe zabezpieczenie do logowania bo jak wiadmomo nawet przy zabezpieczeniu poprzez podwujne md5 majac wyciagniete(w jakis sposob z twoich cookie) haslo haszowane pojedynczym md5 mozna bez problemu wlamac sie na strone. Opis rozwiazania : w pierwszej czesci logowania jeszcze przed dodaniem do cookie id i hasla dodalem zapytanie aktualizujace w bazie danych pole user_ip, aktualnym ip uzytkownika logujacego, nastepnie w ostatniej czesci logowania dodalem do zapytania warunek sprawdzajacy czy osoba posiadajaca dane w cookie(niezbedne do bycia zalogowanym) ma takie samo ip co osoba logujaca czyli nie ma mozliwosci zalogowac sie poprzez spreparowane cookie. Zamieszalem troche ale Ci co sie znaja lub wiedza na jakie zasadzie dziala logowanie w fusionie beda wiedziec o co chodzi.
Na sam poczatek trzeba wykonac dwa zapytania do bazy wchodzimy do Panelu admina > zarzadzanie strona > zarzadzanie panelami > dodaj nowy > w polu tresc wklej ten kod
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
i wcisnij podglad

Teraz trzeba edytowac plik maincore.php a dokladniej ta czesc
trzeba zamienic na (pogrubieniem zaznaczam zmiany)
teraz wystarczy tylko zapisac plik i mamy dodatkowe zabezpieczenie.

Pozdro!!
Edytowane przez slawekneo dnia 30.11.2007 00:58:45

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 08:44:55
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Grzes
Scenariusz... SADMIN loguje się i w user_ip zapisywane jest jego IP.
Następnie ja mu zwędzam cookie. Mam w tym przypadku jego md5 hasła.

Podrzucam sobie to cookie i jak twierdzisz wyrzuca mnie (wylogowuje).

Teraz zwróć uwage na tą linię
if (isset($_POST['login'])) {
$user_pass = md5($_POST['user_pass']);
$user_name = preg_replace(array("/\=/","/\#/","/\sOR\s/"), "", stripinput($_POST['user_name']));
$result = dbquery("SELECT * FROM ".$db_prefix."users WHERE user_name='$user_name' AND (user_password='".md5($user_pass)."' OR user_password='$user_pass')");

W bazie mamy co? podwójne md5. Jeśli w formularzu podam nazwę SADMINA i w polu na hasło jak mu podam md5 hasła które ukradłem zgadnij co się stanie. Nie zaloguje mnie? W tym momencie ustawi w user_ip nowe moje IP.
Edytowane przez Grzes dnia 29.11.2007 22:02:43
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie krzywy.gif

m_i_n
Nie bardzo rozumiem jak mozesz twierdzic ze latwo zlamac podwojny md5... to chyba graniczy z cudem, aby go raz odchaszowac trzeba by robic brute-forca dla 32 znakowego ciagu... no litosci, to by trwalo lata.

http://www.bbproject.net
Grzes
m_i_n napisał/a:
Nie bardzo rozumiem jak mozesz twierdzic ze latwo zlamac podwojny md5... to chyba graniczy z cudem, aby go raz odchaszowac trzeba by robic brute-forca dla 32 znakowego ciagu... no litosci, to by trwalo lata.

Litości.... Grin Czytaj ze zrozumieniem Wink

Całość rozbija się o zwinięcie cookies. Pomysł sławka jest na tyle nieskuteczny, że jeśli zwinę cookie to w formularzu logowania mogę podać nazwę usera i md5 hasła z ciastka i się zaloguję.
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie krzywy.gif

slawekneo
Ano prawda ale za chwilke wstawie poprawke tego zreszta po wpisaniu w forma haslo md5 skrypt automatycznie zmienia haslo w bazie danych o jedno md5 a co za tym idzie admin musial by wpisywac w form zakodowane pojedynczoprzez md5 swoje haslo a winowajca zmiany jest ta czesc zreszta oryginalnego kodu

EDIT kod poprawiony i zaktualizowany dodatkowo poprawiony blad z tym kode co podalem wyzej
Edytowane przez slawekneo dnia 30.11.2007 00:18:50

m_i_n
Czytaj ze zrozumieniem

No wlasnie post byl tak chaotycznie napisany ze mialem z tym problem Pfft

http://www.bbproject.net
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl