ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 17

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Windows nie czyta dysku twardego
szymon
Witam.
Mam pewien problem z dyskiem twardym. Włączam normalnie komputerek, uruchamiam windowsa i gdy chcę wejść na dysk, wyskakuje mi info - napędu nie znaleziono. Mam podłączone dwa dyski. Na każdym jest jedna partycja (NTFS).
Gdy chcę wejść na dysk, pojawia się komunikat, że dysku nie ma. Jeżeli daję na właściwości dysku, to wszędzie są zera, nie ma rodzaju partycji, tak, jakby nie był w ogóle rozpoznawalny.
W biosie dysk jest widoczny. Chyba nie ma tam problemów. Nie sprawdzałem dysku na innym komputerze, bo takiej możliwości nie mam.

Jak mogę przywrócić pracę dysku? Dobrze byłoby, gdybym nie musiał go formatować. Mam(miałem) tam wszystkie cenne dane.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Szymon

PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - Pieka 15.11 - 22:32

Edytowane przez szymon dnia 15.11.2007 22:40:22

www.zloteskrzydlo.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 07:41:31
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Johny
No wydaje mi się że bez formatowania jedyną opcją jest sprawdzenie na innym kompie. Ewentualnie dobrze posprawdzaj taśmy!

www.dobre-filmy.pl
Pieka
Wyciagnij kabel sieciowy na okolo 5 minut.
Po tym czasie podlacz ponownie i odpal kompa Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
jantom
Było coś modyfikowane w systemie (próby partycjonowania/przywrócenia backupu)? Ten przypadek - mogła paść tabela partycji.
Najlepiej odpalić jakiegoś linuxa live i sprawdzić, czy i tam dyski są nieczytelne.

http://jantom.info
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Windows jako system startuje z dysku i Ty nie widzisz zawartości tysków już w systemie, czy nie startuje jeśli startuje to widzi dysk, może tylko ukryto widoczność dysków rejestr, konsola.
Przy jednym kompie możesz odpalić go z LIVE płyty linuxa i z tego poziomu przejrzeć zawartość dysków.

wlodekp.europa.pl
Grzes
Włodku kolega mówi o drugim dysku Smile

Szymon skoro bios go widzi to rzuć okiem na zarządzanie dyskami w windowsie. Jeśli tam jest widoczny wraz z swoimi parycjami to we właściwościach partycji (czy jakoś tak to było bo od roku nie korzystam z windowsa) upewnij się, że ma przypisane litery.
To byłoby założenie, że przypadkowo (celowo) dysk nie jest montowany.

Jeśli dysk jest widoczny ale partycji nie widać to znajdź kogoś mądrzejszego odemnie, kótry częściej zajmuje się partycjonowaniem i dowiedz się jak ewentualnie naprawić szkody.
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie krzywy.gif

szymon
@jantom - raczej nic nie kombinowałem z dyskami, partycjami. Ale coś czytałem na temat pierwszego sektoru (rozruchowego?) Niby można go jakoś przywrócić. Też gdzieś czytałem o programie takim jak testdisk - podobno przywraca partycje. Ciekaw jestem, czy przywrócę później dane.
Na linuksie nie mam możliwości sprawdzenia, ale byłem u kumpla sprawdzić dysk i także wyskakuje błąd, że jest nieprawidłowy dysk. Wyświetla się kolejna litera dysku i nazwa Dysk lokalny.

@Grzes - Ostatnio naszła mnie myśl, aby napisać do Chipa do redakcji...może oni pomogą? Nie znam nikogo więcej, kto mógłby się z tym uporać. A do firmy odzyskującej dane na razie nie ma po co iść.

www.zloteskrzydlo.pl
Pieka
szymon napisał/a:
..Na linuksie nie mam możliwości sprawdzenia..

Wprost przeciwnie Smile
Nie zrozumiales sugestii, chodzi o to, ze kazda dystrybucja linuxa posiada tzw. LiveCD, czyli wersje bootowalna, ktora instaluje sie tylko i wylacznie w pamieci komputera.
Za jej pomoca w latwy sposob mozna sprawdzic, co w danej chwili stanowi problem.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
m_i_n
Ja to kiedys mialem taki przypadek ze po reinstalce XP na jednym z dyskow system mi wyskoczyl z komunikatem ze jest nieprawidlowy i ze nalezy go sfmormatowac (partcyja ponad 100GB). Po instalacji SP2 od razu go zobaczyl ;) Dziwne, bo wydaje mi sie malo prawdopodobne by std. XP nie obslugiwal takich rozmiarow.
Edytowane przez m_i_n dnia 20.11.2007 00:12:41

http://www.bbproject.net
szymon
To stało się podczas korzystania z klienta P2P. Podczas przesyłania pliku, program padł, a dysk "uszkodził się". Niedawno padła mi kolejna partycja. Właśnie dlatego podejrzewam o te problemy klienta p2p.

www.zloteskrzydlo.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl