Zobacz temat
Include w treści artykułu nie działa
|
|
crus7 |
Dodany dnia 21.07.2007 21:00:53
|
Przedszkolak Postów: 6 Data rejestracji: 21.07.2007 20:42 |
Witam! Próbuję bezskutecznie wstawić w treść artykułu w PHP-fusion za pomocą funkcji include plik ze skryptem tworzącym tabelę ze stylem w nagłówku(rozszerzenie php). W końcu usunąłem styl, a w akcie desperacji próbowałem nawet umieścić sam skrypt w artykule(choć wolałbym tego uniknąć). Niestety nie udało się - więc to nie wina ścieżek, tym bardziej, że skrypt pojawiał się w źródle wygenerowanego artykułu. Sam plik ze skryptem działa jak powinien. Includowanie w innym pliku też mi się udaje. Jak mogę podpiąć ten plik do artykułu? Byłoby miło gdyby się udało, ponieważ ten skrypt jest częścią wklepywanego "szablonu" artykułu i wolałbym nie wpisywać danych, które może szybko i wygodnie wstawić skrypt. Proszę o pomoc i wyrozumiałość odnośnie małej wiedzy (ten skrypt to pierwsza rzecz jaką napisałem w php ). Pozdrawiam Edytowane przez crus7 dnia 22.07.2007 16:57:57 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 11:54:55
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Grzes |
Dodany dnia 21.07.2007 21:36:54
|
Zaawansowany Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
W treści artykułu nie wstawisz skryptu php - taka już jest ich natura. We wszystkich artykułach masz taki sam nagłówek czy tylko w niektórych? Łączy te artykuły coś wspólnego? np wspólna kategoria? jeśli nie wszystkie na stronie mają mieć taki sam nagłówek. Przydałoby się więcej informacji to cos wykombinujemy.
Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:07:52 Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie
|
|
|
crus7 |
Dodany dnia 22.07.2007 07:32:33
|
Dzięki za odpowiedź! Powiedzmy, że artykuły będzie łączyła kategoria. Niedokończony szkielet artykułu znajduje się na USER.110mb.com zamiast USER jest know-how (na wszelki wypadek... żeby złego nie kusić). Przepraszam za jego wygląd, ale jestem naprawdę na etapie projektowania dopiero... To czego nie udało mi się umieścić to skrypt tworzący małą tabelkę z miesiącami roku, który w zależności od podanych parametrów inaczej kolorował każdy miesiąc. Tak myślę, że skoro udało mi się zrobić to php którego nie znam, to może spróbuję sił z javą... Ponieważ w założeniu artykuły wg tego szablonu będą stanowiły podstawę strony, chcąc ułatwić sobie ich dodawanie miałem 3 wyjścia: 1. Za każdym razem wklejać "szablon" z treścią i zapisywać jako zwykły artykuł - na co zdecydowałem się bo się nie znam php itd. 2. Przerobić oryginalny plik dodawana artykułów tak by miał tylko pola formularza do których wstawiam konkretne dane, i dane te byłyby po prostu łączone z "szablonem" przed wysłaniem - kłopotliwa sprawa, a ponowną edycję(która na pewno będzie częsta ze względu na aktualizowanie danych) już i tak musiałbym robić na piechotę przeszukując kod. 3. Stworzyć nowy typ artykułu. Z wieloma polami edycji zapisywanymi do bazy oddzielnie. Wtedy nie tylko miałbym możliwość łatwej edycji, ale także jeden plik z "szablonem" do wyświetlania danych który mógłby łatwo edytować - niestety na to rozwiązanie za cienki jestem w uszach, poza tym nawet gdyby mi to ktoś zrobił, to musiałby mi wyjaśnić jak np. poszerzać formularz, wpisy w bazie i szablon o nowe pole, a bądźmy szczerzy... komu by się chciało? Stąd zdecydowałem się na rozwiązanie 1 choć jest najgorsze. No i wyszło mi bokiem . Jakieś sugestie, uwagi, propozycje, zasłużone słowa krytyki? Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:08:03 |
|
|
Grzes |
Dodany dnia 22.07.2007 13:12:50
|
Zaawansowany Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
Zastanawiałem się jak to najprościej od strony modyfikacji skryptu zrobić i padło na takie rozwiązanie. Powiedzmy w /includes stwórz plik art-naglowek.txt W nim wstaw cały nagłówek dla artykułu. Pliczek readaricle.php W nim masz linię: $article = stripslashes($data['article_article']); Po niej dodaj: $naglowek = file_get_contents(INCLUDES."art-naglowek.txt"); $article = str_replace('[naglowek]', $naglowek, $article); Teraz panel administracyjny. Plik /administration/articles.php. Powiedzmy tu, znajdź linijkę (196): <input type='button' value='b' class='button' style='font-weight:bold;width:25px;' onClick=\"addText('body2', '<b>', '</b>');\"> Dodaj przed nią to: <input type='button' value='Nagłówek' class='button' style='width:60px;' onClick=\"insertText('body2', '[naglowek]');\"> Pojawi się nowy button pod polem na treść arta "Nagłówek". Takie rozwiązanie odpowiada? Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:08:16 Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 22.07.2007 13:54:10
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Nie jestem chamem i nie chce byc, do tego zawsze jestem zdania, ze nalezy pomagac i szanuje ludzi, ktorzy to robia. Niestety, co mam zrobic jak widze taka nazwe tematu: Problem z include w treści artykułu I kto tu teraz jest chamem? Ja usuwajac takie tematy, czy ktos, kto ma za nic regulaminy i zasady? Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:08:31 Jestem jaki jestem
|
|
|
crus7 |
Dodany dnia 22.07.2007 17:12:53
|
Grzes Przejrzę na spokojnie, spróbuję wstawić i dam znać jak poszło - ale wygląda świetnie. Poza tym jeśli dobrze rozumiem, pozwala mi to na wstawianie różnych nagłówków... Dzięki! Pieka Proszę bardzo, poprawione. I możemy sobie darować osobiste wycieczki... |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 22.07.2007 18:03:29
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
crus7 napisał/a: ..Pieka Proszę bardzo, poprawione. I możemy sobie darować osobiste wycieczki... W moim poscie nie ma nic osobistego, wiec spokojnie mozemy sobie darowac tego typu odpowiedzi. Ten post byl skierowany do Was wszystkich, lacznie z moderatorami. Jesli sobie nie zyczysz moich, czy kogokolwiek innego uwag w kwestii zasad i zachowania, to wystarczy jak zaczniesz stosowac sie do w/w. Czy teraz jest to wystarczajaco jasno, a przy tym wlasciwie i "bezwycieczkowo" napisane? Nie znajduje zadnej przyjemnosci w wiecznym zwracaniu uwagi i proszeniu o poprawe tematow. Nie od tego tu jestem, to chyba jasne. Dziekuje za poprawienie tematu. Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:07:17 Jestem jaki jestem
|
|
|
crus7 |
Dodany dnia 23.07.2007 07:13:50
|
Trochę luzu... Miałem na myśli, że Ty nie skasowałes postu, ja go poprawiłem i nikt nie musi nikogo wyzywać od chamów... Pozdrawiam PS. Jak przeczytasz możesz wywalić ten post żeby nie zaśmiecać wątku... Zostawie dla potomnych /Pieka Edytowane przez Pieka dnia 23.07.2007 09:54:13 |
|
|
kareena |
Dodany dnia 29.06.2008 11:57:24
|
Przedszkolak Postów: 16 Data rejestracji: 04.06.2005 21:54 |
Podepnę sie pod temat, bo wydaje mi sie że jest pokrewny (chciałabym uzyskac podobny efekt). Mój problem. Nie chodzi mi o kod, tylko pewną treść (wstęp) i ew. drobne formatowanie tekstu. Bede prowadzila atlas ryb i chcialabym nie musiec wstawiac pewnych danych metodą ctrl+c i ctrl+v, tylko po nacisnieciu buttona pojawią mi sie gotowce czyli: Nazwa ryby: Długość ciała: Występowanie: Wymagania: itp. Potem bym tylko dopisywala odpowiednie wartosci, ze np ryba ma 15cm Dodatkowo bedzie analogiczny atlas roślin akwariowych, więc tu potrzebuje innego nagłówka. Nagłówków chciałabym conajmniej 3, wiec potrzebowalabym kilku buttonów o nazwach w stylu naglowekryby, naglowekrosliny albo po prostu naglowek1, naglowek2 ... - to juz nie ma znaczenia. Ktoś zna rozwiązanie? Skrótowo: chodzi o to jak zrobic, zeby przy pisaniu nowego artykułu był button dodajacy tresc z pliku txt do tresci właśnie tworzonego artykułu. W ostatecznosci button może byc tylko jeden, a ja bede podmieniac pliki txt w zaleznosci od tego jaki wstep potrzeba. Mam nadzieję, że znajdzie sie osoba, która mogłaby podpowiedzieć jakich zmian dokonać w plikach.. PS. Mam dodane podkategorie artykułów - mod z laboratorium, ale chyba nie ma to znaczenia Edytowane przez szymon dnia 29.06.2008 13:39:21 kareena
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 29.06.2008 21:22:37
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Mnie się wydaje,że zdecydowanie lepiej to można rozwiązać wyborem z listy rozwijalnej i w ostateczności(cytując Ciebie) łatwiej zdecydowanie to zrobisz sobie. Powodzenia. Edytowane przez wlodekp dnia 29.06.2008 21:25:34 |
|
|
kareena |
Dodany dnia 30.06.2008 01:07:43
|
Przedszkolak Postów: 16 Data rejestracji: 04.06.2005 21:54 |
Niestety jestem laikiem w php, więc button czy lista to mi nie robi różnicy - i tak nie umiem zrobić, by pobrało mi do tresci zawartość pliku txt.. Będę wdzieczna za podpowiedź co mam pozmieniać, by taki efekt osiągnąć. Edytowane przez szymon dnia 30.06.2008 12:46:31 kareena
|
|
Przejdź do forum: |