ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 13

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Galeria nie wyświetla żadnych obrazów
laczor
Mam problem z galerią i występuje on niezaleznie od tego czy sa zainstalowane sub categories czy nie.

Otóż w galerii w ogóle nie wyświetlają się obrazy tzn ani miniaturki ani zdjęcia, zamiast tego są ich nazwy.

Jeszcze drugie małe pytanie: kiedys mialem duzo albumow w galerii, ale je usunalem i teraz jak tworze nowy to dostaje on id. na przykład 93 . Co zrobic zeby nadawanie id było od początku (od id: 1?)

Prosze nie usuwać tego tematu bo chcialbym rozwiazac ten problem i oczekuje pomocy. I prosilbym o nie pisanie że takie tematy byly juz na forum bo dzis caly dzien forum przeszukuje i jakos do tej pory nie moge znalezc posta, który by mi pomógł :/
Edytowane przez Pieka dnia 29.10.2008 13:36:01

www.linia29.cal.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 07:40:33
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Takie informacje jak Ty podajesz to nie wiem czy jasnowidz by podołał?
Brak adresu strony, brak wersji Fusion, brak trybu pracy serwera itd.
W ciemno to jedno chcąc mieć galerię z albumami od 1 należy stworzyć nowe czyste tabele galerii i w nich tworzyć dodawać z PA albumy-każdy import tych tabel zachowa wcześniejszą numerację i mimo usunięcia albumów numery będą zawsze kolejne po ostatnio usuniętym bo taki jest klucz tabeli photoalbums autoincrementet-i tak to działa.

wlodekp.europa.pl
szer
Jeśli chcesz zmienić
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
to wejdź w phpMyAdmin, w tabele od galerii zdjęć (tj. fusion_photos) i wejdź w zakładkę Operacje. Tam masz pole auto_increment i wpisz 1. Zapisz i finito

laczor
Jesli chodzi np. o miniatury to zauwazylem ze kazda dodana miniatura dostaje chmoda 600 . Czy tak powinno byc? Po zmianie na innego, działa :/ Czy to nie wyświetlanie zdjec moze byc zwiazane z jakimiś zmianami na hostingu (uzywam cal.pl) ?? Nie wiem naprawde co jest, kiedyś działało :/

www.linia29.cal.pl
Ja wyrażnie napisałem-chcesz pomocy podaj dane.
I widzę dziwne pojawienie się na topie a poranny post 7 z minutami usunięty-i nowy?
Myślisz że tak uzyskasz szybciej-kombinując!!!
Chyba grubo się mylisz.

wlodekp.europa.pl
Pieka
laczor napisał/a:
..Czy to nie wyświetlanie zdjec moze byc zwiazane z jakimiś zmianami na hostingu (uzywam cal.pl) ??

Podziekuj swojemu hostingowi.
Piszesz w pierwszym poscie, ze szukales... To ja pytam gdzie?! Z pewnoscia nie u nas.
1. http://www.php-fu...post_58941
2. http://www.php-fu...post_60067
3. http://www.php-fu...post_59119

To tylko wycinek...
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
laczor
Dane:

www.linia29.cal.p...
Wersja php fusion: 6.01.06

Sprobuje moze jeszcze cos pokombinowac, moze cos to da, moze wgram od nowa pliki galerii a są to chyba

phptogallery.php
images/photoalbum

Czy sa jeszcze jakies inne pliki odpowiedzialne za galerię?

www.linia29.cal.pl
Dobra znamy aktualną Twoją wersję i problematyczny serwer.
Przypuszczam, że jest to przeniesienie strony z innego serwera normalnie pracującego(prawa własności do katalogów i plików) na TEN-mało przyjazny Fusionowi-ale nie tylko-w uładzie tworzenia katalogó i uploadu plików.
Te które są były tworzone na tym serwerze czy zaimportowana baza a pliki zdjęć wgrane po ftp???.
Zdjęcia i miniaturki nie będą widoczne jeśli chmod nowo tworzonego albumu nie będzie automatycny=755 a poszczególnych uplodowanych fotek 644
Na tym serwerze poprawne pliki tworzenia albumów i dodawania fotek NIE NADAJĄ TAKICH CHMODÓW I W TYM TKWI PROBLEM SERWER!!!
A na marginesie chyba jeszcze jest subkategoria-choć akurat to nie ma nic do rzeczy.

wlodekp.europa.pl
laczor
no tak ale jak wyjaśnić to że jeszcze 2 tygodnie temu wszystko działało? Skontaktowałem się z biurem cal.pl i opowiedzieli że u nich nic nie bylo zmieniane... a jeśli chodzi o przenoszenie strony, to nie wiem ja nie przenosiłem jej jest ona od początku na cal

Moze mozna gdzies ustawic w jakims pluki zeby chmod nowo tworzonego albumu był 755 a uplodowanych fotek 644?
Moze to wlasnie kwestia jakichs ustawien?
Edytowane przez laczor dnia 03.04.2007 11:42:57

www.linia29.cal.pl
Pieka
laczor napisał/a:
Moze mozna gdzies ustawic w jakims pluki zeby chmod nowo tworzonego albumu był 755 a uplodowanych fotek 644?
Moze to wlasnie kwestia jakichs ustawien?

Przeczytales tematy, do ktorych podalem linki? Nie...
Przeczytaj! Pliki maja poprawna konstrukcje, co udowodnilismy juz dawno, a co jest zawarte w jednym z podanych tematow.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Ty chyba naprawdę nie rozumiesz że błąd jest po stronie serwera.
Nasza galeria ma właśnie tak ustawione chmody do tworzenia plików i katalogów.
A TOBIE DZIAŁA TYLKO TO CO BYŁO WRZUCONE PO FTP-bo one przyjmują zawsze katalog 755 plik 644.
Z cal.pl bicza nie ukręcisz zmień serwer albo niech dotrze do panów adminów tego serwera-że spieprzyli przwa własności CHOWN-jeden jedyny serwer który nie chodzi nawet bo.pl-na interwencje naszego kolegi poprawili-a było identycznie to samo.
To jest moja ostatnia wypowiedź w tym temacie-widać cal.pl nie zależy na użytkownikach nie dociera.
I WIĘCEJ SIĘ NIE ODZYWAM o cal.pl jak nie dotrze-my nie będziemy się z tym użerać Tylko głośić że pod fision się NIE NADAJE-a jak ktoś się upiera-to niech nie liczy na wsparcie.
Edytowane przez wlodekp dnia 03.04.2007 12:03:53

wlodekp.europa.pl
Mazter
we wcześniejszych wersjach działało...

Napisałem do cal i odpisali ze sam modę zmieniać ustawienia i podli to:

http://www.cal.pl...artlang=pl

Może ktoś to ustawić tak jak ma być i udostępnić plik? lub co zmienić aby działało?
Po wrzuceniu pliku ini nie wyświetla miniaturek ale zdjęcia widać...

Albo co im napisać aby co zmienili ;-)

laczor
No mi odpisali żebym dodał chmody do kodu galerii chmod() www.php.net/chmod . Odpisałem im to co rowniez bylo na forum czyli ze w plikach odpowiedzialnych za tworzenie galerii te funkcje są standardowo.

Ale jak znalazłem na forum dodanie tego chmod() nie zdaje egzaminu...
Czyli pozostaje poprosić o zmiany na serwerze

www.linia29.cal.pl
To może powiem Wam jako administrator kilku serwerów firmowych no chosting-ale wszysko co oni mają i więcej moje serwery unixowe obsługują.
Galeria w fusion serii 6.01.xxx w trybie bez safemode tworzy poleceniem mkdir nowy katalog typu album_1 robi to z kąta globalnego WWW nie z poszczególnych użytkowników personalnie a robi to dla Was bo jesteście członkami grupy www.
Serwer ma skopane prawa własności global i grup. i nie tworzy normalnie katalogu album_xxx z chmodem 755-jeśli album nie zostanie utworzony z takim chmodem-automatycznie pliki do niego uplodowne mają problemy i jest ich część albo wcalen lub ze złymi chmodami-PRAWO DZIEDZICZENIA WŁASNOŚCI.
I niech oni nie piszą o php.ini tylko poprawnie skonfigurują system SERWERA bo za to od ludzi biorą kase i gwarantują poprawną prace.
Wcześniejsze wersje fusion galeria nie tworzyły swoich katalogów tylko dodawały do wcześniej utworzonych po ftp-dlatego skopane serwery niby pracowały dobrze-obecnie nasz fusion testuje umiejętności konfiguracyjne administratorów-a może niby.
Jakoś wszystkie moje i 3/4 świata chodzi normalnie a cal.pl nie potrafi!!!

wlodekp.europa.pl
laczor
Odpowiedź od cal.pl otrzymalem taka, ze wszystko można ustawić w pliku php.ini . Także mam do Was pytanie: gdzie w tym pliku ustawić, żeby wszystkie tworzone katalogi miały chmoda 755, a pliki 644?

edit: czy po prostu nie ma możliwości, aby ta galeria pod cal.pl normalnie działała??

dobra poprostu doszedłem do wniosku, że trudno chcę, aby korzystanie z mojego serwisu było jak najwygodniejsze dlatego i tak zrobie galerie Fusiona a chmodami zajmę się ręcznie poprostu jeśli chodzi o zdjęcia wystarczy w total comanderze zaznaczyc grupe jeśli sa to zdjecia to jpg i zmienić chmoda na 644 podobnie z albumami kazdemu ustawić 755 i będzie działało.

Mimo wszystko wole orginalna galerie, co prawda chwilowo używam coppermine, ale wiadomo, że do niej trzeba zakladac oddzielne konto, a chodzi mi o to, żeby kazdy zarejestrowany uzytkownik dostawal dostep do wszystkiego, tylko po jednej rejestracji w serwisie.

Pozdrawiam i dziekuje za wszystki rady.
Edytowane przez laczor dnia 04.04.2007 11:55:14

www.linia29.cal.pl
Mazter
Odkopuje temat ale jest wspaniała wiadomość!
Działa galeria na cal.pl Grin

Od tego postu wyżej napisałem całą listę po co mają to poprawić i obiecywali że to poprawią za jakiś czas.
Niedawno się znowu przypomniałem i włala Grin

<jupi> ogólnie cal sie poprawiło jak w niedziele u mnie baza padła (nie wiem dlaczego nic nie grzebałem pewnie coś u nich) to od razu była reakcja Grin choć pytali na początku czy dobre hasło hehe ale jak napisałem że wszystko ja mam dobrze to poprawili i to bardzo szybko od tej pierwszej wiadomości! Grin

Mam nadzieje że będę zadowolony. Smile

PS. na pewno to nie tylko moja zasługa ale niedawno przypomniałem im i dostałem ta samą odpowiedz i dzisiaj się ucieszyłem że działa! <lol>
Edytowane przez Mazter dnia 12.07.2007 23:18:45

No to cieszymy się razem z Tobą, że następny serwer dołączył do normalności po boo, teraz cal.
Normalny admin sprawdzę najpierw sugestie użytkownika-a normalny user zapodaje problem na forum i tu my staramy się sprawdzić wyeliminować ewentualne błędy od strony Naszego systemu lub pomyłek użytkownika Jak u nas ok uderzamy do hostingu i oczekujemy podobnego postępowania z ich strony.
Jeśli te przesłanki zostaną spełnione to wszyscy jesteśmy zadowoleni-bo usuniĘto przeszkodę.
I zapominamy o temacie już bez problematycznym dla kolejnych użytkowników tego hostingu i Naszego cmsa.
Wszyscy jesteśmy szczęśliwi-ja szczególnie, bo już nie muszę po raz kolejny się WYMĄDRZAĆ!
Edytowane przez wlodekp dnia 13.07.2007 00:42:49

wlodekp.europa.pl
khaman
Odkopuje nieco temat. Mam podobny jak się okazało problem z moim hostingiem (tmbnet.pl). Skrypt nie potrafi nadać CHMOD 644 (zamiast tego 600).

Testowo postawiona v7: http://7.khaman.n...album_id=1 Jedna miniaturka z poprawionym ręcznie CHMODem działa.

Ale nie o tym. Generalnie przed awarią wszystko działało. Na fusion 6 funkcje tworzenia są poprawione ręcznie (jeszcze raz podziękowania dla Bartka), ale przed upgradem chciałbym przekonać admina o tym, że to u nich coś jest nie tak. Oczywiście dostałem odpowiedź typu standardowa odpowiedź administratora:

Na serwerze kazdy skrypt pracuje z prawami uzytkownika czyli webxxx pliki stworzone przez skrypt PHP otrzymuja prawa webxxx takze nie ma problemu przy atrybutach 600, obrazek wyswietla sie! Nie więc mamy czego poprawiać

Może znacie jakis prosty, "poprawny" skrypt, który udowodni że konfiguracja jest skopana? Ogólnie jestem zadowolony z tego hostingu tylko ten mały zgrzyt.
Posty pomocne oznaczaj jako pomógłhelp.png Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy

rabit7
U mnie to nadal występuje, nadal nie wiem jak dodawać obrazki do galerii. Zresztą ostatno moja strona zadziałała więc muszę ją przycisnąć he

www.fb-clan.xt.pl
khaman
Tylko dodam, że moje boje z administracją zakończone sukcesem. Mimo zaprzeczenia do ostatniego maila, że problem nie po ich stronie, konfiguracja najwyraźniej została poprawiona. Obecnie prawidłowo tworzą się miniatury zarówno albumów jak i zdjęć: http://7.khaman.n...album_id=2. Php-fusion powrócił w takim razie na kolejnego hosta (tmbnet.pl) Smile
Posty pomocne oznaczaj jako pomógłhelp.png Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl