Zobacz temat
dostęp tylko dla admina
|
|
karliko |
Dodany dnia 28.03.2005 21:28:43
|
Przedszkolak Postów: 38 Data rejestracji: 01.02.2005 15:15 |
Mam pytanie: Mam zamiar zrobić duży update strony, lecz nie chce aby użytkownicy mieli w tym czasie dostęp. Czy istnieje możliwość aby dostęp do mojej www miałem tylko ja, czyli admin a userom wyświetlała się np. jakas zastepcza strona z info o aktualizacji. prosze o odpowiedź |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 01:29:41
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
BlackDog |
Dodany dnia 28.03.2005 23:21:40
|
Początkujący Postów: 116 Data rejestracji: 06.03.2005 17:28 |
No jeżeli masz publiczne IP i robisz z domciu wszystko, to mozesz sobie zrobić takie małe cuś, co będzie pozwalało na wejście na strone tylko z Twojego IP, a przy wejściu z innego IP będzie wyświetlało jakąś strone, którą chcesz(myślę, ze o to by Ci mniej więcej chodziło) Więc robisz sobie tak: tworzysz sobie pliczek: index_IP.phpo treści: tworzysz sobie również plik wypad.php a w nim to co ma się wyświetlić userom - czyli jakieś bzdety (mozesz go nazwać inaczej :) ) wrzucasz obydwa pliki do katalogu głównego na Twoim koncie Potem np. w pliku index.php dopisujesz u góry, tam gdzie masz includy wszystkie: include "index_IP.php"; a ponizej, przed resztą instrukcji( nie za wiele ich tam) wywołujesz funkcję napisaną w pliku index_IP.php, czyli: sprawdz_ip(); Jak to działa - bardzo prosto, masz komentarze w kodzie. Nie jest to moze rozwiązanie optymalne, bo nie zawsze zadziała, ale za to mozesz rozwinąć to sobie bardzo łąawo , definiując kilka adresów, z któych można się łączyć( dodajesz kilka if-else, albo prostą pętelkę i tablicę z adresami), i jak raz sobie to wrzucisz, to potem wyłączasz to i włanczasz przez dopisanie // przed wywołaniem funkcji sprawdz_ip(), a po za tym to tak sobie z palca walnąłem żeby było łatwe, proste i przyjemne, więc nie jest to jakieś cudo :) Pozdrawiam - BlackDog PS. Mozesz to zrobić też inaczej, wchodząc na swoją stronę z parametrem jakimś, o którym ty wiesz i celowo go wpisujesz i sprawdzasz i w zależności od niego wyświetlasz coś albo coś - to wersja jeżeli byś nie miał publicznego IP, ale idea podobna - też sobie funkcyjkę piszesz, tylko w niej sprawdzasz parametr - i dalej to już to samo.A mozesz zastosować obydwie te rzeczy, albo JavaScriptem to machnąć - możiwości jest wiele :) Edytowane przez BlackDog dnia 29.03.2005 09:20:21 |
|
|
karliko |
Dodany dnia 29.03.2005 10:44:27
|
Wielkie dzieki BlackDog - działa bardzo dobrze ! Tylko ze ja mam neo i za każdym razem inne ip i host ......... Najwyżej bede przed każdą aktualizacją zmieniał.... (A jaki można inny niezmienny parametr - jeśli oczywiscie jest ?) |
|
|
karliko |
Dodany dnia 29.03.2005 14:05:59
|
Aha...i nie wiem czy tak ma być czy nie.... ale jak jest scieżka: http://adres/wypa... i user zmieni ją na http://adres/news... to ma dostęp większości podstron tylko nie może sie zalogować... Czy można cos z tym zrobić???? |
|
|
BlackDog |
Dodany dnia 29.03.2005 14:13:59
|
Początkujący Postów: 116 Data rejestracji: 06.03.2005 17:28 |
możesz sobie zrobić tak, ze będziesz miał stronę z linkiem do głównej strony i tylko z niej będziesz mógłna nią wejść, np w pliku test.php robisz sobie linka do głównej strony, a w pliku index.php wrzycasz sobie pod includami : wtredy na stronkę wejdziesz tylko przez linka na stronie test.php, a jeżeli będzie ktoś chciał wejśc przez adres wpisany w przeglądarce, to raczej nie uda mu się. Niestety jest jeden minus - do strony głównej musisz zawsze odwoływać się przez ten link(z wiadomych powodów) No i oczywiście nie zabezpiecza Cię to przed wejściem userów na forum i inne takie tam. ALe najłatwiej, i najprościej, jeżeli masz jakiś aliasik na tym swoim koncie, to na czas remontu :) ystaw go na jakąś stronkę informującą o nim, a ty sobie wchodź bezpośrednio przez adres serwera na którym stoi stronka a wywołanie tej funkcji sprawdzającej IP mozesz sobie wrzucić np do headera(tam co banerek jest), i wtedy będzie działać na wszystkich podstronach, troche kiepawo, ze masz neo, bo za każdym razem jak skończysz pracę, powinieneś skasować swoje IP, bo potem komus innemu jest ono przydzielane i wtedy , jeżeli nie wpiszesz tam czegokolwiek innego poza adresem IP(bo to string jest, takze sobie mozesz wpisac dowole rzeczy), to taka osoba będzie miała dostęp do Twojej witryny. Ogólnie mógłbyś rozbudować to w następujący sposób(przy użyciu podstawowych funkcji php z każdego podstawowego kursu dal początkujących), zeby się z tm wygodnie pracowalo: 1.Tworzysz sobie, skrypt, od którego będziesz zaczynał pracę, a który będzie skanowal twoje IP i zapisywał je w pliku teztowym. 2.Skrypt podany przezemnie modyfikujesz w ten sposób, ze zamiast IP wpisanego na stałe jest ono sczytywane z tego pliku tekstowego 3.funkcję sprawdzającą IP wchodzącego na stronę wrzycasz w headerze albo w stopce, tak, zeby była na każdej podstronie - spokojnie to mozesz zrobić, bo w wyniku jej dzilania nic się nie wyświetla(nie zapomnij tylko o zaincludowaniu wtedy w odpowienim miejscu pliku index_IP.php) 4.Tworzysz sobie skrypt, którego będziesz używał po zakończeniu pracy - będzie on zastępował zapisane w pliku twoje aktualne IP jakimś wyrazem, czy czymkolwiek - o to zeby ktoś inny z takim samim IP pózniej nie mógł wejść na stronke. Korzystałbys z tego teak, ze wchodzil byś na plik np. szczytaj_IP.php, gdzie realizowany byłby punkt pierwszy i przenoszony byłbyś na index.php, gdzie już naspowało by normalne sprawdzanie, ale dzięki temu nie musiałbyś się martwić o każdorazowe sprawdzanie i wpisywanie ręczne adresu. Po skończonej pracy odpalałbyś np. zamaz_IP.php, zeby zniknęło one z pliku textowego. Mam nadzieje, ze zakumałeś mniej więcej o co mi chodzi - spróbuj skrobnąć cos takiego, a nuz widelec Ci się uda(ja niestety ciut mało czasu mam, ale kody ww. skryptów byłyby na pradę łatwe i myśle, ze mając pod ręką dowolny kurs PHP i wcześniejsze skrypty, spokojnie sobie dasz radę, a przy okazji sie czegoś nauczysz :) ) Edytowane przez BlackDog dnia 29.03.2005 15:04:36 |
|
Przejdź do forum: |