ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 23

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Strona sie rozwala pod IE
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
A widzisz i tu jest te 99% o których pisałem wcześniej.
I nie robię tego by wykazać swoje racje. Sam Ci pisałem jak można usunąć te ramki. Akurat w twoim przypadku już kilkakrotnie chodziło o ingerencje w theme.
Żeby nie popełnić tego typu błędu, kiedy chodzi o Ciebie przełączam theme na
Sunset i sprawdzan to co Ci podaje i jeszcze lepiej, u mnie wiodącą przeglądarką jest IE i zawsze w niej sprawdzam w pozostałych też tzn FF2 i Opera 9.2. ale tylko, jak coś nie halo.
Musiałeś bardzo namieszać bo ja po odpowiedzi że sposób dobry zawsze wchodzę na stronę odpowiadającego i oglądam zastosowanie czy rzeczywiście dobrze i robię to w IE u Ciebie było OK bez tych błędów - ale widać dalej coś kombinowałeś:
Wracając do tych ramek chodziło o:
function render_news($subject, $news, $info) {

global $locale;

echo "<table width='100%' cellpadding='0' cellspacing='0' class='border0'>
<tr>
<td>

Taki zapis wskazuje na clasę border0, której nie ma czyli równa się jakby usunięciu tego wpisu w theme-ale nie usunąłem bo :
1. żeby widzieć co było w oryginale
2. żeby dodać tę klasę w style.css theme pod tą nazwą jako klon tej bez zera i w niej ewentualnie zmieniać.
Nowa klasa po to żeby jej działanie użyć punktowo tylko do news a globalnie jej nie ruszać bo ma ona zastosowanie też w innych rzeczach Fusion nie tylko newsach i ramki, gdzie indziej mogą się przydać.
I takie użycie napewno nie rozwali strony, a jeśli to wiemy gdzie i tylko experymentujemy z tą klasą w celu osiągnięcia oczekiwanego efektu.
Reasumując Twoje newsy z taką poprawką czerwony w theme Sunset w IE nie rozwalają konstrukcji strony-bo nie mają prawa jest to jak najbardziej poprawny zapis kodu z użyciem zapisu w tabelach.
Ja zawsze chce pomóc, nie dla poklasku tylko efektu-końcowego ma chodzić.
I jeszcze przywołam 100% wzajemne zrozumienie się.
Wiem, że mogę pisać nieraz niezrozumiale dla innych-ale proszę się dopytywać i sprawdzać, bo żeby było ok przeżyje nawet typowe wiercenie dziury w brzuchu.
Edytowane przez wlodekp dnia 11.01.2007 08:36:57

wlodekp.europa.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 26.11.2024 05:39:30
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
adonis
faktycznie ,zrobiłem tak jak napisałes i działa okSmile dzieki wlodekp juz myślałem zę juz nic nie da rady zrobić.pozdrawiam

http://progwebsat.info
Dagobah
Nie chcąc rozpoczynać nowego wątku przyczepię swój problem do tego. Robię aktualnie stronę i wszystko było ok dopóki nie odpaliłem IE (sic!). Wygląd strony mi się posypał - zarówno z prawej jak i lewej strony (tylko pod IE) theme rozciąga się, wychodząc poza krawędzie loga (pod FF, Operą takiego problemu nie ma - wszystko jest "w jednej linii").

Do tego dochodzi także innego rodzaju błąd pod IE - jak zobaczycie na załączonych zdjęciach panel Wydarzenia z prawej strony (w nagłówku) ma mały, biały trójkącik. Pod FF (czyli poprawnym działaniem) to ma być "ścięte", a pod tworem Microsoftu nie jest. Wygląda to koszmarnie....

Tu pojawia się problem - nie wiem jak te dwa błędy, które są ze sobą powiązane zmienić. Probowałem poprawiać w theme.php lecz bez skutecznie. Nadpisywanie, przycinanie grafik również nic nie dało (czy to może być wina samego pliku theme.php?)

Jeżeli ktoś mi jest w stanie pomóc serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
PS.
1 screen - FF: http://www.fotosi...3c9c2.html
2 screen - IE: http://www.fotosi...998f8.html
Edytowane przez Pieka dnia 24.02.2008 21:41:51

Proszę podać adres strony i używane theme, ponieważ nie mam pewności uzyskania jego nazwy z kodu żródłowego, adres muszę widzieć używane przez Ciebie dodatkowe panele, aby ustalić przyczynę.

wlodekp.europa.pl
Pako
Pod IE to normalka, przyczyn może być kilka (błąd w kodzie, złe zmodyfikowanie kodu, złe pocięcie theme (jeżeli to twój Smile) więc tak jak wlodekp napisał podaj stronke i theme używany.
Zapraszam!
Wszystko o Photoshop-ie!!
Zapraszam!!!

www.webphotoshop.pl

http://webphotoshop.pl
Dagobah
Theme: Tworzony na zamówienie (w załączeniu)
Panele: Zobaczycie na działającej stronie
Wersja Php-Fusion: 6.01.11
Adres strony: www.mlodysopot.pl...

Mam nadzieje, iż ktoś umiałby mi pomóc w tej kwestii :) Z góry dziękuję za wszystko.

W zwiazku z tym, ze theme jest indywidualne i platne plik zostal usuniety po wczesniej konsultacji z wlodekp/Pieka
Edytowane przez Pieka dnia 24.02.2008 15:44:04

Ja popatrzę napewno sądzę,że coś mi się uda zrobić.
Jednak w tej chwili, jestem w pracy do 18 i komputer widzę tylko w chwili przerwy na śniadanie, normalnie siedzę w szafie kablowej sieci i spinam dwa piętra,
jak będę w domu zerknę, aby zrobić-dlatego, że łapie Cię prorytet mojej pomocy jako usera z gwiazdką.
DOPISANO W EDYCJI
Muszę popatrzeć w źródło Twojej strony, bo theme u mnie mimo mnogości paneli idzie dobrze Ty musisz mieć coś w treści trefnego:
Proszę popatrzeć w IE wlodekp.europa.pl

PW od moderatora:
  1. Odświeżenie Tematu - Pieka 24.02 - 21:42

Edytowane przez wlodekp dnia 24.02.2008 21:36:58

wlodekp.europa.pl
Pieka
Screen z IE7 w zalaczniku, z ktorego wynika, ze theme jest ok.
Pieka dodał/a następującą grafikę:
dagobah_theme.jpg

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Dagobah
Hmmm nie wiem co może być trefne. Początkowo myślałem, iż może to być kalendarz, który jest lekko modyfikowany. Może to wina treści dwóch środkowych paneli, chociaż jak patrzyłem to tam raczej nie powinno być problemu. Ogólnie dziwna sytuacja...

Ja niestety nie jestem w stanie powiedzieć, co może być tego powodem. Mogę ewentualnie wkleić tutaj treść tych środkowych paneli, chociaż wątpię czy by się to przydało

Pieka
1. W panelu bocznym: Poprzez pocztę elektroniczną - zbyt duza czcionka.
2. Za szerokie kolumny w srodkowym, ktore powoduja dodanie kolejnej grafiki naglowka.
Popraw i daj znac.
Edytowane przez Pieka dnia 24.02.2008 22:25:20
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Dagobah
Pieka napisał/a:
1. W panelu bocznym: Poprzez pocztę elektroniczną - zbyt duza czcionka.

Niestety to nie w tym problem - próbowałem wpierw samą treść zmniejszyć, a później łącząc to ze zmianą środkowego panelu - bez skutecznie

Pieka napisał/a:
2. Za szerokie kolumny w srodkowym, ktore powoduja dodanie kolejnej grafiki naglowka.
Popraw i daj znac.

Zmniejszyłem szerokość środkowego panelu (kolumny) z 510px na 495px. Po IE boki się wyrównały, pojawiło się delikatne wcięcie (lecz nie takiej wielkości jak powinno być - chodzi o prawy górny narożnik niebieskiego panelu) i zniknęło prawe obramowanie panelu: Pytania i wątpliwości? (tzn. cała prawa część - jak na załączonym obrazku). Pod FF zmniejszenie nie wpłynęło korzystnie pojawiło się wcięcie theme'u z lewej strony (poprzednio było za długi, teraz za "krótki"Wink.

Screen: http://www.fotosi...0de23.html
Edytowane przez Pieka dnia 24.02.2008 22:52:01

Pieka
Wine za tenm stan rzeczy ponosi tresc lub konstrukcja tabeli, a nie theme.
Jesli nadal bedziesz sie upieral przy swoim, to w zyciu do niczego nie dojdziemy.
Twoj wybor.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Rozwala news.php zmień w theme.php tylko funkcję na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

I zobacz czy to wystarczy u mnie Twój pierwszy news przy tej funkcji był ok zmieniłem obraz na swoj, żeby ustalic czy wielkosc grafiki gra role bombka mniejsza i jest tez ok.
DOPISANO W EDYCJI
A generalnie to rola Kolegi Twórcy
Czy mam pokazać palcem, który to?
http://forum.php....17737.html
Edytowane przez wlodekp dnia 24.02.2008 23:08:48

wlodekp.europa.pl
Pieka
Wlodku, to nie news.php, tylko wielkosc pojedynczego pola:

Zmien we wszystkich polach (3x) 170px na 160px i odswiez.
Przyklad: http://test.fusio...

Dlatego zdecydowanie korzystaniej jest definiowac szerokosci procentowo.
Edytowane przez Pieka dnia 24.02.2008 23:56:12
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Ja mam oryginalnie 180 i jest ok tak było, a news rzeczywiście to nie to, bo mam teraz 510 a nie 513 i jest ok

wlodekp.europa.pl
Pieka
wlodekp napisał/a:
Ja mam oryginalnie 180 i jest ok tak było, a news rzeczywiście to nie to, bo mam teraz 510 a nie 513 i jest ok

Ok, ale ja mam jego tresc i sam widzisz, ze po zmianie (jedynej) juz jest ok.
Edytowane przez Pieka dnia 24.02.2008 23:37:45
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
A jednak nie on ma w oryginale news 2 razy wpis 492px dopiero przy 510 hula ok bo teraz mam 492 i jest jak na jego scrinie.

wlodekp.europa.pl
Dagobah
Pieka napisał/a:
Wlodku, to nie news.php, tylko wielkosc pojedynczego pola:

Zmien we wszystkich polach (3x) 170px na 160px i odswiez.
Przyklad: http://test.fusio...

Dlatego zdecydowanie korzystaniej jest definiowac szerokosci procentowo.

W moim poprzednim poście pomyliłem sie, za co przepraszam. Jak zwykle użytkownik Pieka miał rację - wina leżała po stronie kolumn w środkowym panelu, a dokładnie ich szerokości (zamiana na 160px niwelowała błąd).

Wszystko pięknie śmiga, jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE (nie tylko za pomoc, lecz również za cierpliwość :) )

Pozdrawiam dwóch panów, którzy pomogli!

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl