ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 22

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Vista SP1 - uzycie pliku wymiany mimo tylko 60% zajetego RAM
DJPromo
Hymm dziwne bardzo żeby nie było ze podaje coś czego nie sprawdziłem daje obraz tego co mówiłem

images32.fotosik.pl/224/5311a52e8aa73447m.jpg
Edytowane przez Pieka dnia 20.04.2008 23:14:59
Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać Smiledjpromo6.jpg

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 04:58:48
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
m_i_n
Co kolwiek z pamięcią?

SELECT * FROM taskmgr.exe WHERE name LIKE "%pamieć%"

Pfft moze tak bedzie latwiej Wink

Nie instaluje czegos, czego nie znam.

A boisz sie czegos czy jak? akurat to by pomoglo, przeciez nie kaza ci instalowac cracka z strony xxx Wink

http://www.bbproject.net
Pieka
DJPromo napisał/a:
Hymm dziwne bardzo żeby nie było ze podaje coś czego nie sprawdziłem daje obraz tego..

No to mamy rozne Visty, bo ja tego nie mam. Okularow jeszcze nie potrzebuje Wink

m_i_n napisał/a:
Co kolwiek z pamięcią?..

Razem panie, razem Wink
Tak, obawiam sie instalacji nieznanych programow. Wierz mi, to bardzo zdrowy sposob na utrzymanie systemu. Nigdy nie reinstalowalem zadnego Windowsa i mam zamiar ten stan utrzymac. Znowu zbaczasz z tematu...
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
DJPromo
No to mały Zonk Pfft

Czyżby microsoft wypuszczał dziwne wersje ...

Pozostaje szukać dalej problemu użycia pliku swap

Ps../ Pieka znalazłem coś takiego myślę ze powinno ci to troszkę pomóc w przyspieszeniu visty

acz kolwiek przy tych parametrach co masz nie wiem czy to coś zmieni ale spróbuj i napisz czy coś sie zmieniło Pfft

http://www.centru...Boost.aspx
Edytowane przez DJPromo dnia 20.04.2008 23:54:06
Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać Smiledjpromo6.jpg

Pieka
DJPromo napisał/a:
..Ps../ Pieka znalazłem coś takiego myślę ze powinno ci to troszkę pomóc w przyspieszeniu visty, aczkolwiek przy tych parametrach co masz nie wiem czy to coś zmieni ale spróbuj i napisz czy coś sie zmieniło Pfft
http://www.centru...Boost.aspx

Dziekuje, znam to i nie ma sensu przy moim sprzecie. To dobre dla slabszych komputerow.
Nie po to dodalem RAMu, zeby teraz bawic sie gadzetami Wink
Edytowane przez Pieka dnia 20.04.2008 23:56:52
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
DJPromo
No to co tu robic Pfft
Popytam tu i ówdzie

Dla tego ja też preferuje obecnie XP Smile a viste mam ... a sam nie wiem po co Grin bo i tak tylko XP albo linux

Pomogłem Kliknij Pomógł

Pieka
Poczytalem troche i wyszlo, ze najpardopodobniej m_i_n mial racje i system od nowa uczy sie poprawnie gospodarowac zasobami. Po restarcie wydaje sie byc po staremu. W razie draki odezwe sie jeszcze w tym temacie Wink
Edytowane przez Pieka dnia 21.04.2008 01:55:02
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
m_i_n
Wez po prostu wylacz swapa. Jesli starcza ci 2GB to po co ci on? swap powstal w czasach gdy wymagania pamieci byly wieksze niz fizycznie mozliwe, a obecnie mozna sobie pozwolic na tyle zeby calosciowo sie w nim zamknac. Jesli jednak okaze sie ze ci braknie to zawsze mozesz wlaczyc z powrotem. Nie wiem oczywiscie jak to sie ma do mielenia HDD, bo zauwaz ze to ze ci dysk mieli nie musi oznaczac od razu ze mieli z powodu swapa Wink kij wie co vista tam czyta/zapisuje. Jest to jest superfetch to swap ma sie tu nijak do tego.

Pieka
Najlepsze jest to, ze po wylaczeniu nadal mielilo.
Po restarcie, o czym pisalem wyzej, nastapil powrot do stanu pierwotnego i dysku "nie ma" Wink
Dlatego napisalem, ze pewnie miales racje odnosnie uczenia sie Visty po SP1, tym bardziej, ze cos podobnego wyczytalem na stronie, ktora traktuje o tego typu rzeczach http://www.techit.pl oraz w komentarzach do informacji o SP1 Visty PL na http://dobreprogr....
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
m_i_n
Tylko uczenie superfetcha nie trwa jeden restart tylko kilka dni jak nie wiecej Wink

Pieka
m_i_n napisał/a:
Tylko uczenie superfetcha nie trwa jeden restart tylko kilka dni jak nie wiecej Wink

Do wczorajszego restartu komp od aktualizacji szedl 60h.
Poza tym pisalem, ze restartowalem go wczesniej 2-3 razy nie liczac automatycznych restartow podczas instalacji.
Sam widzisz, ze nawet moj komp jest wybitnie inteligentny i uczy sie szybciej od innych Grin
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
m_i_n
Acha, no chyba ze masz odpalony non stop Wink Mialem na mysli pewien przedzial czasu a mowiac restart myslalem ze tak jak 90% userow wylaczasz na noc kompa.

Pieka
Na poczatku zaznaczam, ze nie wiem o co chodzi...
Po zainstalowaniu SP1 dla Visty jednak nie jest dobrze z obsluga pamieci, skoro po 2-3 dniach system przestaje widziec 2GB RAMu i zaczyna powiekszac i korzystac z pliku stronicowania i to do tego stopnia, ze w zasadzie calkowicie pomija RAM, ktorego stopien zajetosci wynosi 61%. Po restarcie wszystko wraca do normy.

Przypomina mi to efekt tzw. wycieku pamieci, ktory jest problemem w przypadku niektorych smartfonow, ale nie powinien i to na taka skale, miec miejsca w zdawaloby sie nowoczesnym systemie jakim teoretycznie jest Vista. Tym bardziej po upgrade SP1.

W celach testowych wylaczylem SWAP (plik stronicowania) i zrestartowalem komputer.
Po kilkudziesieciu godzinach pracy, a konkretnie dzisiaj rano zastalem na ekranie informacje, ze system musi wylaczyc przynajmniej jeden program, poniewaz zabraklo pamieci. Zajrzalem na wskaznik, a tu 61% zajete, co oznacza, ze 39% jest wolne.
W tym momencie zglupialem i stwierdzilem, ze czas odswiezyc temat Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
nobbek
A napisz jakich programów używasz? Może masz jakąś aplikację która się gryzie z SP1 do Visty. Powiem szczerze że po aktualizacji Visty do SP1 zauważyłem dużą poprawę, za to mój znajomy do dnia dzisiejszgo nie mógł się zaktualizować (format i na świeżo poszło) Ja pracuje na 2GB ramu, wyłączonym pliku wymiany i jestem zadowolony (nadmienie że korzystam z aplikacji Boinc w tle - a to wymagające dla ramu) fakt chyba będe musiał pokatować tak jak ty kompa przez kilka dni wciąż (bo mój chodzi średnio 8-9 godzin)
Edytowane przez jantom dnia 26.04.2008 23:01:23

planetslajd.cba.pl
Pieka
nobbek napisał/a:
A napisz jakich programów używasz?..

Wstawilem wczesniej screena z procesami, ktore maja bezposrednie przelozenie na programy.
Edytowane przez Pieka dnia 26.04.2008 22:19:38
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
nobbek
Pieka napisał/a:
Wstawilem wczesniej screena z procesami (...)

Tak wiem widziałem i przyznaje mój błąd bo źle wyraziłem moją myśl co mi się w głowie plotła. Chodzi mi o to abyś spróbował zaktualizować dane programy do nowszej wersji (możesz używać jakiegoś softu z starym numerkiem, bo po screenie niestety nie widać nic - choć lekko wątpię troszkę ale jak to się mówi - niezbadane są koleje kodu "microszoftu" ) Ale bo co gorsza myśląc tą drogą cofnąć jakiś program do starszej wersji...

planetslajd.cba.pl
Pieka
Wszystkie programy, ktorych uzywam, mam w najnowszych dostepnych wersjach.

W zalaczniku najnowsze dane wydajnosci (swap wylaczony, praca non stop od 28h).
Pieka dodał/a następującą grafikę:
wydajnosc3_bez_swap_po_sp1-vista.jpg

Edytowane przez Pieka dnia 26.04.2008 23:46:02
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl