ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 25

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Czas internetowy - jak wstawić?
adam-as
Po "wskazówkach" ;-) Pieki zegar działa prawidłowo. Mam to potwierdzone od kilku innych znajomych oraz przez przedstawiciela Swatch Group Polska. Wszystko gra. Jak by kogoś bliżej interesował czas internetowy, zasada działania, oraz w ogóle chciałby się dowiedzieć o co w tym chodzi, podaję link do strony którą administruję: http://www.swiss-...?page_id=6
Jest tam wszystko na ten temat co dotyczy tego czasu..

Pozdrawiam
Bronimy pracy dyplomowejLinki łamiące Regulamin usunięte przez administratora

http://www.pcmedio.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 08:36:14
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Cieszę się niezmiernie, że ten czas Ci działa prawidłowo tylko powiem Ci jedno jeśli on ma tak wyglądać jak ja go widzę z niezależnych kilku komputerów to on nie zasługuje nawet na miano wodotrysku.
Mniemam, że stronę robisz pod przeciętnego użytkownika, nie dla siebie i zależy Ci jak Cię widzą.
Komunikat weryfikacji javy:
Wersja środowiska JRE 1.6.0_02
GRATULACJE, masz zainstalowaną najnowszą wersję oprogramowania Java!

Edytowane przez wlodekp dnia 31.08.2007 22:00:06

wlodekp.europa.pl
adam-as
wlodekp mogę Cię prosić o podlinkowanie screenshotów? Wystarczą wycinki z samym zegarem. Ty mówisz że coś się źle wyświetla, ale słowo - pisałem do 25 sklepów swiss czy prawidłowo wyświetla im się zegar internetowy i potwierdzili że jest ok. Połowa ma XPeka a część sklepów na linuksa PSD. Wszyscy odpowiedzieli twierdząco że jest ok. Wysłałem też prośbę do kilku osób z mojej listy GG i również potwierdzili że widzą @ i 3 cyferki po @ (np.@453). Martwi mnie to co mówisz, ponieważ zależy mi bardzo żeby u każdego wyświetlało się jednakowo i prawidłowo.

A sprawdź jeszcze na stronie Swatch Group http://www.swatch...m/home.php
Tutaj też jest taki zegar - jak Ci się wyświetla?

Jeżeli chodzi o PHP-Fusion wstawiłem plik wraz z obrazkiem (gif) w następujące miejsca:
-katalog główny
-administration
-forum
-includes (tak na wszelki wypadek)
-no i oczywiście do katalogu Theme tam gdzie sam theme

Kod wstawiłem do pliku Theme.php tak jak pokazałem już w tej dyskusji.
Nic więcej nie robiłem.

Jeśli chodzi o Jave jaką mam w systemie to mam wersję 1.6.0 build (standard edition 6) - wczoraj zawołał o aktualizację więc zainstalowałem i mam to co powyżej.

Napisałem nawet do Brandt Managera marki Swatch po ten skrypt i przesłali mi to co załączam (chyba to samo co załączyłem w 1 poście, ale w języku angielskim).
Ja dla mnie niczym się to nie różni...

wlodekp - prześlij te screeny bo sam jestem ciekaw co Ty tam widzisz (a raczej czego nie widzisz ;-) )

EDIT:
Coś mi się nie chce załączyć ten plik.. pewnie jakieś ograniczenie na forum. W razie czego mogę przesłać na maila..
Edytowane przez adam-as dnia 31.08.2007 22:04:00

Ja czytam komunikaty na stronie którą podałeś jako demo i tam widnieje że jeśli jest to małpa i cyferki a brak normalnego zegara to jest to spowodowane złą wersją javy.
Widzę jak pisałem wcześniej @ i trzy cyfry czy tak to ma być jeśli tak to jaka to różnica w wyświetlaniu czasu javasript-gdzie czas jest pobierany z kompa oglądacza i synchronizowany z internetu.
Wspomnę jeszcze oczywiście o serwerach ntp czasu systemowego i synchronizacji z zegarami atomowymi.
Jaki jest więc sens wyświetlania samej małpy i cyferek jeśli tak to ma wyglądać?
Edytowane przez wlodekp dnia 31.08.2007 22:11:35

wlodekp.europa.pl
adam-as
Czy chodzi Ci o to zdanie:
(...)Jeżeli przeglądarka internetowa nie wyświetla "czasu internetowego", czyli np: @ 458 (lub np: okienek czatów) - to prawdopodobnie są problemy z apletami JAVA. Na poniższych stronach można to sobie dograć:(...)

Czas internetowy prawidłowo wygląda tak: @458 (przykładowo).
Jaki jest sens pobierania z czasu w systemie? Przelicza to na czas internetowy i wyświetla go w podanej wyżej formie.

Kurcze mam wątpliwości czy my się w ogóle rozumiemy ;-)) ale wydaje mi się że ja nie wiem dokładnie o co Ci chodzi... (chyba jestem już zmęczony... )

EDIT:
A może chodzi Ci o sens istnienia tego zegara... Jeżeli tak jest, to ma on ułatwić kontakty ludziom z różnych części globu, ponieważ nie muszą zastanawiać się która u kogo jest godzina. Ktoś z kimś umawia się np na "655 bitów" i o tej porze dajmy na to piszą do siebie. Sama "@" jest tylko znacznikiem że jest to czas internetowy.
Niektórym wydaje się to bez sensu i zupełnie niepotrzebne, ale to jest normalne zjawisko. Nie wszystko się wszystkim podoba na tym świecie ;-) W Polsce mało kto z tego korzysta, ale w przypadku tamtej strony ten zegar musi tam być (podobnie jak u autora pomysłu)... Czy ta forma czasu się kiedyś upowszechni? nie wiadomo...
Edytowane przez adam-as dnia 31.08.2007 22:37:44

Ja też jestem zmęczony ale proszę wytłumacz mi w takim razie, co daje mi np. @786
czego do tej pory nie miałem bo tak to widzę.
DOPISANE W EDYCJI
W kontaktach międzynarodowych od dawna używa się czsu GMT tak są nawet zapisywane logi.
Edytowane przez wlodekp dnia 31.08.2007 22:54:21

wlodekp.europa.pl
adam-as
Dopisałem w poprzednim poście jeszcze edit.

wlodekp napisał/a:
Ja też jestem zmęczony ale proszę wytłumacz mi w takim razie, co daje mi np. @786
czego do tej pory nie miałem bo tak to widzę.

@786 - to jest właśnie godzina czasu internetowego. Czyta się to w taki sposób:
"W tej chwili jest godzina siedemset osiemdziesiąt sześć bitów".

U nas godzina 786 bitów to w przeliczeniu na nasz czas = 19:51
W Nowym Jorku 786 bitów to = 13:51

Nasze godziny są różne, natomiast godzina podana w czasie internetowym jest taka sama - 786 bitów. Nie obchodzi Cię czy tam śpią czy nie, czy to jest noc czy nie.
Czas jest ten sam - pora dnia Cię nie obchodzi... Jeżeli ktoś np umawia się z tobą na 786 bitów to oznacza raczej że spać nie będzie ;-) Ty obliczasz sobie ten czas u nas w Polsce i sprawdzasz czy nie będzie wtedy nocy np 4:00. Wychodzi że nie więc można się spokojnie umówić np na GG z osobą z Nowego Jorku.

Swatch wprowadził także czas internetowy w swoich zegarkach, żeby nie trzeba było sobie tego przeliczać w pamięci czy na stronie internetowej. Zegarek był tak skonstruowany że czas internetowy obliczał na podstawie czasu "zwykłego" który był ustawiony w zegarku.
Trzeba pamiętać że czas internetowy ma sens tylko i wyłącznie jeżeli istnieje nasz normalny czas.
Czas internetowy to po prostu przeliczanie na inne jednostki (nazwane bitami) ale na podstawie już istniejącego czasu "normalnego".

Nie było by sensu gdyby na świecie był tylko sam czas internetowy. Nie miał by być jak obliczony ponieważ nie było by punktu odniesienia (naszego czasu).

EDIT:
Jeżeli chodzi o to czy to ma sens - stosowanie jakiś jednostek bitów, to już pytanie do Swatcha - Oni to stworzyli, ale przyznam że nie mam pojęcia czy z tej formy czasu ktoś korzysta...
Edytowane przez adam-as dnia 31.08.2007 22:57:45

Napisałem w edycji że tak jak w krótkofalarstwie współpracujące ze sobą serwery pracują na czasie uniwersalnym GMT i każdy ma wtedy ten sam.

wlodekp.europa.pl
adam-as
wlodekp napisał/a:
Napisałem w edycji, że tak jak w krótkofalarstwie współpracujące ze sobą serwery pracują na czasie uniwersalnym GMT i każdy ma wtedy ten sam.

Niezupełnie wszyscy mają ten sam (czyt. nie wszędzie).
Czas uniwersalny (Greenwich Mean Time - GMT) to czas słoneczny średni na południku zerowym za który przyjęto południk przechodzący przez obserwatorium astronomiczne w miejscowości Greenwich. To czas strefowy pierwszej strefy czasowej, od którego liczy się czas pozostałych stref.
W strefie GMT znajdują się: Irlandia, Wielka Brytania, Portugalia, Wyspy Kanaryjskie (Hiszpania), Maroko, Sahara Zachodnia, Mauretania, Mali, Senegal, Gambia, Gwinea Bissau, Gwinea, Sierra Leone, Liberia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Burkina Faso, Ghana, Togo oraz Wyspy Świętego Tomasza i Książęca - a to chyba nie jest cały świat ;-)

...chyba zbaczamy z tematu ;-)

Pozdrawiam

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl