ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 31

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Co chcielibyście zobaczyć w nowych wersjach Fusiona?
Therror
Właśnie. Czego wam najbardziej brakuje w obecnej wersji PHP-Fusion? Nie chodzi mi tu o drobne elementy, które można łatwo modyfikować samemu, ale bardziej złożone.

Ja osobiście do wymiany dałbym cały system skórek. Obecny nie jest zły, ale jest dosyć przestarzały i niezbyt efektywny. Do tego trudny dla początkujących użytkowników.

Po pierwsze: zbudowany jest na tabelkach. Tak jak kiedyś ramki, tabele odchodzą już w zapomnienie. Teraz przyszedł czas na CSS i divy Pfft

Po drugie: system nie daje kontroli nad układem strony. Nie można zrobić, żeby np. panele które domyślnie są na lewej stronie były ułożone poziomo u góry. Oczywiście jest to do zrobienia, ale wymaga edycji plików źródłowych strony

Po trzecie: w skórce występuje kod PHP. Więc w praktyce trzeba znać (w stopniu podstawowym) PHP żeby wykonać thema do php. Jest to niewygodne i typowy webdesigner nie wykona thema do Fusiona

To tylko niektóre powody. A ich rozwiązanie? Podpowiedź: SMARTY. Nie będę tu się rozpisywał co to jest i jak działa. Ogółem jest to system szblonów który pozwala oddzielić pracę grafika i programisty. Google udzieli wam lepszego info Pfft

Zastosowanie rozwiązania użytego w SMARTY byłoby dużym ułatwieniem dla webdesignerów. Umożliwia ono łatwe przekszstałcenie zwykłego szablonu w skórkę do PHP.

Nie jestem pewien, ale chyba coś podobnego jest też w phpBB (ale nie wiem na 100% bo tylko raz instalowałem phpBB dla kumpla). W każdym razie chętnie zobaczyłbym taki system szablonów w PHP-Fusion Smile

Zapraszam do pisania. Co wy chcielbyście ujrzeć w PHP-Fusion?
Macie zlecenia na wtyczki i themy do PHP-Fusion?
Pisać na PW Grin

http://therror.xon.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 05:59:56
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Kutwo
jakiś ładny zerarek Wink lepszy system download

Bananas
żeby kazdy mógł mieć wlasną galerie avatrow no i lepszy download i upload i cos do reklam

http://www.gtamods.pl
as
Aby wraz z plikami Fusiona otrzymywać darmowe miejsce na serwerze o pojemności konta ok. 100GB, transferze ok. 150 GB/m-ąc, własną domenę za drmochę, darmowego webmastera do prywatnego użytku na 24godz./dobę i jeszcze parę innych fajnych bajerów jak OS'a Visty, Photoshopa, Nortona i Macromedia za frico. Z reszty mogę zrezygnować, bo pazerność to nie moja domena...
as

Amda
Chętnie bym zobaczył w liście użytkowników sortowanie wg daty dodania użytkownika, ostatniego logowania, itp...

Galerię w takim stylu jak ta:
http://wspinka.ov...oto_id=255
żeby można było dodać kilka (2, 3, 4, w zależności od potrzeby) zdjęć do jednego
(bo ja to robę ręcznie a chciałbym żeby automatycznie)
o i żeby po bokach były zdjęcia następne i poprzednie
-----------------------------------------------
Biada mi gdybym nie głosił ewangelii!
Łatwiej kijek pocieńkować niż go potem pogrubasić!

Moja strona

http://wspinka.ovh.org/
MeTeo
Ja bym chętnie dodał taką skromną rzecz jak własne prawa adminów Wink Czyli dodawać takie jakby "grupy" z danymi prawami admina... nie zaznaczając ręcznie praw... do tego mieliby mieć inne nazwy... Do tego system edycji stopki Wink żeby można było w nią wstawiać linki itp bez ingerowania w kod Wink

EDIT: a i żeby można było dodawać strony informacyjne z własną nazwą tzn np MeTeo.php a nie viewpage... mogłoby być, że jeśli sie nie ustawi własnej nazwy to się daje viewpage a jak ustali to tworzy takowy pliczek Wink
Edytowane przez MeTeo dnia 18.03.2007 21:28:17

09000
Jedyne co potrzebuje gruntownej zmiany to Forum! jeśli zmienią forum pododają kilka małych rzeczy np. jeśli usuniesz temat to posty automatycznie znikają użytkownikowi... itd. takie małe rzeczy a czasem ważne...

Wooya
Moja odpowiedz i wiesci z frontu Wink

Therror napisał/a:
Ja osobiście do wymiany dałbym cały system skórek. Obecny nie jest zły, ale jest dosyć przestarzały i niezbyt efektywny. Do tego trudny dla początkujących użytkowników.

Po pierwsze: zbudowany jest na tabelkach. Tak jak kiedyś ramki, tabele odchodzą już w zapomnienie. Teraz przyszedł czas na CSS i divy Pfft

PHP-Fusion bedzie w pelni XHTML 1.1 Transitional. System skorek bedzie nieco zmieniony, a co za tym idzie - niekompatybilny wstecz Smile

Po drugie: system nie daje kontroli nad układem strony. Nie można zrobić, żeby np. panele które domyślnie są na lewej stronie były ułożone poziomo u góry. Oczywiście jest to do zrobienia, ale wymaga edycji plików źródłowych strony

Po trzecie: w skórce występuje kod PHP. Więc w praktyce trzeba znać (w stopniu podstawowym) PHP żeby wykonać thema do php. Jest to niewygodne i typowy webdesigner nie wykona thema do Fusiona

Prace nad uelastycznieniem systemu skorek trwaja Smile

To tylko niektóre powody. A ich rozwiązanie? Podpowiedź: SMARTY. Nie będę tu się rozpisywał co to jest i jak działa. Ogółem jest to system szblonów który pozwala oddzielić pracę grafika i programisty. Google udzieli wam lepszego info Pfft

Tutaj cie zawiode. Poniewaz PF ma zostac systemem light-weight takze smarty w rachube (poki co!) nie wchodzi.

@Jerzy_:
Jedyne co potrzebuje gruntownej zmiany to Forum! jeśli zmienią forum pododają kilka małych rzeczy np. jeśli usuniesz temat to posty automatycznie znikają użytkownikowi... itd. takie małe rzeczy a czasem ważne...

Forum w PF v7 zostalo gruntownie przebudowane Smile Zdziwicie sie Wink
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

piotrek99
A mozna wiedziec mniej wiecej kiedy wyjdzie nowa wersjia PF

Wooya
Wyjdzie jak wyjdzie Smile Brak konkretnej daty. Zbyt wiele zmian jest wykonanych i caly czas trwaja testy. Obecna faza ALPHA4 Smile
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

09000
Wiem że już wiele razy było to pytanie itd. za co przepraszam ale może jesteś mi wstanie powiedzieć czy do końca czerwca możemy się go spodziewać? Smile

Pieka
Jerzy_ napisał/a:
Wiem że już wiele razy było to pytanie itd. za co przepraszam ale może jesteś mi wstanie powiedzieć czy do końca czerwca możemy się go spodziewać? Smile

O tym terminie mozesz zapomniec, jest totalnie nierealny.
Edytowane przez Pieka dnia 17.05.2007 12:37:57
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
jantom
Dla fanów smarty mogę zaproponować Priamosa (frameworka opartego o PF) - więcej info w http://www.php-fu...d_id=12407.

http://jantom.info
Therror
Czyli moje marzenie, system szablonów się spełni Grin. Fajnie... Jak wyczytać można z DevLog v7.0:
01.04.2007
- Started work on new theme engine, New system is much more flexible providing possibilities for either div or table based layouts. More details will be made available soon.
- Replaced files<:
- subheader.php
- footer.php
- side_left.php
- side_right.php
- New files (stored in themes/templates):
- admin_footer.php
- admin_header.php
- admin_header_mce.php
- div_layout.php
- footer.php
- header.php
- table_layout.php

Czyli powinno być giecik xD.

Dla zainteresowanych: PHP-Fusion 7.00 Dev Log na angielskim supporcie.

Jeszcze słówko ode mnie, co bym chciał zobaczyć w v7.0. Przydałoby się zastosowanie AJAXu w Panelu Administracyjnym. Podobnie jak jest w Wordpressie. Na pewno przyśpieszyłoby edycję strony, nie obciążając zbytnio serwera (jeśli użyje się dobrej biblioteki, np. jQuery).

Z prostszych rzeczy możliwość przypisania element (newsa, artykułu) do wielu kategorii, system ostrzeżeń i takie du.perele Grin

Pozdro!
Edytowane przez Therror dnia 17.05.2007 13:28:59
Macie zlecenia na wtyczki i themy do PHP-Fusion?
Pisać na PW Grin

http://therror.xon.pl
szymon
Hej.

A co sądzicie o możliwości wstawienia większej ilości rang na stronie (SA, Admin, Moderator, Redaktor itp) można coś takiego zrobić, aby samemu wpisywać nazwę rangi, która automatycznie przypisywałaby się użytkownika + jakieś prawa dla niego.... Nie sprawdzałem, ale np. żeby można było wysyłać PW do tych grupSmile

www.zloteskrzydlo.pl
DJPromo
Na Pewno ten nowy system szablonów Smile na 100% i wprowadzenie AJAXu w jakiś tam stopniu

i wzbogacenie Forum Zawsze to ułatwi prowadzenie serwisu
NIo i najważniejsze żeby był jak najmniej podatny na włamania Smile
Bezpieczeństwo Pierwsze
Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać Smiledjpromo6.jpg

konrad604
Jak dlamnie to by sie w nim przydała w pa wtyczka administracji team widoczna na www.fusion-lab.pl oraz jakies porzadne zabezpieczenia przed spamem - no i konwenter bazy danych z v6

DJPromo
konrad604 wiesz to na pewno będzie bo ile ludzi jakoś musi przejść potem na 7
Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać Smiledjpromo6.jpg

Gander
Ja bym chciał super profesjonalne kreatory aktualizacji z v6 na v7

gander.solutions
Kysiu
Ja ze swojej strony chciałbym do tego wszystkiego bardziej funkcjonalne forum. Więcej opcji z nim związanych.

Wyłączanie nabijania postów w wybranych tematach, inny sposób wstawiania grafik i oczywiście ich skalowanie np. może być takie jak w IPB Pfft.

Wbudowana miejsce na regulamin i jego akceptacje, jeśli użytkownik go nie zaakceptuje nie może się zarejestrować i wiele innych mniej lub więcej potrzebnych rzeczy.

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl